El passat 20 de novembre se va celebrar la Jornada Emprèn-Lab, un laboratori ciutadà d’emprenedoria de proximitat, al Casal d’Entitats Mas Guinardó. La jornada va estar organitzada per FIDEM, i va rebre el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de Imagine, Disruptive Innovation.
Hi van assistir unes vuitanta persones de diferents edats però vinculades a la zona i, dividides en grups de quatre o cinc, van treballar una sèrie de reptes. Aquests representaven problemes socials presents en el districte d’Horta-Guinardó; eren reptes com la mobilitat i el transport públic, la fuga de talent jove, la creació de vincles entre la joventut i la gent gran, i altres.
L’objectiu d’aquesta jornada era plantejar solucions a aquests problemes que adoptessin la forma de projectes innovadors viables i que, amb el temps poguessin esdevenir negocis que activessin de nou el teixit socioeconòmic del districte.
Per treballar amb els reptes es va fer servir el mètode Lombard Design Thinking, una metodologia innovadora, dinàmica i participativa que va mantenir als assistents a la jornada actius durant les tres hores que va durar.
Després de completar les quatre fases del mètode Lombard, van sorgir tota mena de projectes molt interessants. La majoria es van centrar en la relació intergeneracional entre gent gran i joves, i problemes de mobilitat al barri; posa de manifest les principals preocupacions de la gent en el seu entorn.
Les persones assistents van gaudir de l’experiència, van compartir idees i propostes noves i van conèixer un mètode d’innovació pensat per idear solucions concretes a problemàtiques.